Groepen
Nieuws
Nieuws

Groep 6

Welkom op de site van groep 6!
Schooljaar 2017 – 2018

 

De juf en meester van deze groep zijn juf Caroline en meester Johan

  • Op maandag werkt meester Johan 
  • Op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag werkt juf Caroline
  • Op een aantal donderdagmiddagen zal juf Suzanne in de groep staan
  • Klik hier om de informatiefolder van groep 6 te lezen
  • Onze klassenouders: Beathe Leferink en Cynthia van Accooy.

 

Waar zijn we op dit moment mee bezig in de groep:

 

Unit Jong en oud
Vrijdagmiddag 22 juni hadden we een heleboel opa’s en oma’s van groep 5 en 6 op bezoek. Met elkaar speelden we oud Hollandse spelletjes. Zo hadden we een spiraal, sjoelen om een hoekje, spiegeltekenen, stelten lopen en nog veel meer. De kinderen en de ouderen genoten zichtbaar!

IPC- Jong & Oud: geschiedenis: favoriete spel of speelgoed.

Muziek
Donderdag 14 juni kregen we van muziekjuf Janneke en meester Youri djembéles. Dit was ontzettend leuk. Volgende week doen we het nog een keer.

IPC- Jong & Oud- natuur

Wat gebeurt er met ons wanneer we ouder worden? En hoe komt dat? De kinderen hebben veel over het menselijk lichaam geleerd. Een van de kenmerken van het ouder worden is het achteruit gaan van het gezichtsvermogen. Om te ervaren hoe het is om slecht zicht te hebben, gingen ze met een sterke leesbril op – begeleid door iemand met gewoon zicht- een stukje wandelen en het nieuwe speeltoestel testen. Later werden de rollen omgekeerd. Ze vonden het een mooie ervaring.

IPC- Jong & Oud- geschiedenis

Dinsdag 12 juni kregen we bezoek van twee “ouderen”, de opa van Jade uit groep 5 vertelde over zijn jeugd in Japan en de moeder van juf Caroline verteld over haar jeugd. Beiden konden de leerlingen van alles vertellen over hun jeugd, die er heel anders uitzag dan nu. Beiden konden mooie verhalen vertellen over vroeger.

Opening speeltoestel : Dinsdag 29 mei is ons nieuwe speeltoestel geopend en mochten wij er naar hartenlust in spelen.

IPC- Jong & Oud

De grote vraag: Wie we ook zijn, we hebben allemaal één ding gemeen: we worden elke dag ouder. Dankzij de groeiende kennis over gezondheid en de vooruitgang in de wetenschap en medische zorg leven de meeste mensen nu langer dan ooit tevoren. Maar we hebben ook onze verantwoordelijkheden. We moeten niet alleen goed voor onszelf zorgen en zowel lichamelijk als geestelijk fit en gezond blijven, we hebben ook verantwoordelijkheden ten opzichte van anderen. We moeten voor anderen zorgen, ze respecteren en waarderen, ongeacht hun leeftijd.

Het doel van deze unit is om de ervaring met en opvattingen over leeftijd te verbreden. We behoren allemaal tot verschillende leeftijdsgroepen. Elke leeftijdsfase kent zijn eigen behoeften en doelen, maar iedereen heeft recht op respect en zorg. Iedereen speelt een belangrijke rol in onze samenleving, ongeacht zijn of haar leeftijd, achtergrond, religie of cultuur.

Ons Franse avontuur: 23 mei hebben we in Philharmonie opgetreden voor een echte jury. We kregen geweldig jurycommentaar op ons optreden en hebben een geweldige ervaring mogen beleven met elkaar. Onze spetterende kleding en attributen en muzikanten en de “kat” hebben indruk gemaakt. Chapeau!!! Lieve ouders die hierbij een rol hebben gespeeld, Superbedankt!

IPC Unit -Jong & Oud

We zijn 22 mei begonnen met deze nieuwe unit, die ons alles gaat vertellen over ons leven van baby tot oudere. De foto’s van baby, kleuter en nu waren onze start. De spelende jeugdfoto van de ouders volgden daarna.

Bezoek aan Idea; de nachtwaker door Madelief en Lisa:

We gingen met de auto naar idea naar de voorstelling: De Nachtwaker.Het was echt super leuk en het was heel mooi gedaan en gespeeld.

er waren best leuk stukjes en een beetje saai.er was goeie humor en hij deed soms weer het zelfde stukje.en er waren ook anderen klassen.

Voetbaltoernooi door Max:

Niet iedereen heeft meegedaan. we waren derde geworden eigenlijk tweede, maar het andere team had meer doelsaldo.

Ons Franse avontuur:  we hebben een lied ingestudeerd en opgestuurd om mee te doen met een muziekwedstrijd.

Afsluiting IPC Unit: Onze unit Red de wereld, het regenwoud hebben wij afgesloten. Wat knap dat de leerlingen zelf zoveel hebben kunnen vertellen over de leerwand met de vakken, ik ben daar heel trots op en ik hoop u ook! Bijna alle ouders waren aanwezig en alle materialen en kunstwerken zijn meegegaan naar huis.

Volleybaltoernooi door Lotte:

We hebben met de hele klas het volleybaltoernooi gedaan. We hadden vier groepjes. En we hebben een super mooie beker in de klas. Dat komt door de aap mascotte van Jasper.

IPC- natuur:  tijdens deze les worden diverse tropische kamerplanten bekeken op vorm, grootte ,kleur en daarna worden met een loop de nerven van een tropische plant bekeken en getekend.

Over de tong: een project van AH om de zintuigen te gebruiken tijdens proefjes.

Paaskuikentjes; hier zijn jullie washandjes nu gebleven

IPC Natuur
Donderdagmiddag gingen we samen met groep 5 het bos in. We moesten op zoek naar verstopte stofjes. Sommigen waren erg moeilijk te vinden. Anderen waren juist erg makkelijk te vinden. Zo is het ook in de natuur. Sommige dieren zijn zo goed gecamoufleerd dat ze niet te vinden zijn! Daarna hebben we allemaal een fantasiedier gemaakt die in onze klas een plek gevonden heeft, maar niet te zien is!

           

IPC_gastspreker 2
Dinsdagmiddag hebben we opnieuw een gastspreker in de klas mogen ontvangen die ons meer kwam vertellen over het tropische regenwoud, namelijk Nettert Smit, de vader van Max.

 

IPC_Natuur

We hebben de boomgrens bekeken en maken deze nu na met mos, blaadjes en takjes. Vervolgens hebben we een dier erin geplaatst.

Oefenen met volleybal op de gymles

Onze inzending van het Franse Avontuur.

IPC- gastspreker 1

Donderdagmiddag hadden we visite in de klas. Er kwam een meneer die werkzaam is in Dierenpark Burgers Zoo in Arnhem. Hij gaf ons een gastles over het tropisch regenwoud. Door middel van een mooie presentatie vertelde hij ons meer over de verschillende dieren, de vernietiging van het regenwoud en de spullen die wij gebruiken uit het regenwoud.

Ook had hij een aantal opgezette dieren mee die we mochten zien en voelen. Een toekan, een stukje huid van een panter, kikkers, een vleerhond en een bijzonder knaagdier.

We kregen een mooie poster van de Victoria Kroonduif en allemaal een sticker. Als u nog een leuk uitje zoekt voor de voorjaarsvakantie, Burgers Zoo is een aanrader als het gaat om een educatief uitje. Het zal u verbazen wat de kinderen uit groep 5 en 6 allemaal al weten over het regenwoud!

IPC-KunstWe hebben gekeken naar de versieringen die mensen maken op hun gezicht, dit hebben wij gedaan met het beschilderen van een masker.

Daarnaast hebben we regenwoudkunst bekeken van Henri Roussseau.

Rondje om de kerk: mediakunst

IPC- Aardrijkskunde; We hebben op een blinde kaart de evenaar, de Steenbokskring en de Kreeftskeerkring gemarkeerd . Rond de evenaar is het gebied waar de tropische regenwouden zich bevinden .We hebben gekeken naar mensen die daar wonen en hoe het dagelijks leven eruit ziet. Daarna hebben we het vergeleken met ons dagelijks leven. Een belangrijke rivier is de Amazone die door een groot gedeelte van Zuid Amerika stroomt. Vandaag hebben we de Amazone “aangekleed”. Nieuwgierig? Kom maar kijken.

Rondje om de kerk

Een paar weken geleden kregen we een brief van Frederika Kortenhorst. Ze had een brief uit een dagboek van haar over-over-over-over grootvader (Frederik)gevonden. Daarin stond het zware leven dat hij als 10 jarig jongetje had. Hij omschreef een lange tocht die hij maakte en hongerig te zijn en zag uiteindelijk een toren. De toren van de Oude Kerk in Soest. In de klas hebben we hier over gewerkt en vandaag gingen we naar de Oude Kerk, die in het verhaal van Frederik (200 jaar geleden ) omschreven werd. Frederika vertelde het hoe het verhaal verder ging. De kinderen luisterden ademloos en mochten daarna rondlopen en kijken in de kerk, maar ook bij het armenhuis, waar hij een poos gewoond had, de pomp waar hij zich waste, de school waar Frederik naar toe ging. We keken zelfs even bij de begraafplaats rond.We kregen een compliment omdat we zo goed hebben geluisterd in de kerk. Ouders die meegingen, bedankt!

Voorlezen aan groep A

IPC – Red de wereld, het regenwoud

We zijn gestart met het de nieuwe Unit. Het startpunt was spannend dit keer. We zijn begonnen met het opbouwen van een heus regenwoud in onze klas. We waren er super trots op! Er hing een echt camouflagenet en de kinderen hadden heel veel knuffels meegenomen. Maar toen sloeg het noodlot toe. Toen de kinderen vrijdag op school kwamen was een stuk van het regenwoud vernietigd. Er waren bosbranden geweest, er was hout gekapt en de dieren gedood…  We hebben daarna door gesproken over de vraag wat dit met ze doet. En waarom we dit gedaan hebben. De kinderen waren erg onder de indruk.

 Tot februari 2018 is de site opgeschoond.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laatste nieuws

Contact

CBS De Postiljon
Gen. Winkelmanstraat 111
3769 EC Soesterberg
Telefoon: 0346 - 351518
Stuur een mail
Meer contactgegevens