Interessante website voor ouders
www.zwijsenouders.nl , is een erg interessante website voor ouders waarop je allerlei informatie vindt over schoolzaken. De moeite waard om er eens naar te kijken. De onderwerpen zijn uiteenlopend en dat maakt het zo boeiend om te bekijken.

Ook leestrainer.nl en leestrainer.nl/vll/ zijn leuke sites om eens te bekijken.

Thuis lezen
Tijdens de leesmomenten in de klas merken wij dat de woorden steeds moeilijker worden voor de kinderen. Het tempo gaat daardoor omlaag waardoor zij minder goed scoren op de toetsen.  Wij lezen erg veel met de kinderen, maar dat is helaas onvoldoende om het juiste niveau/ tempo te halen wat nodig is om de teksten in groep 4 goed te kunnen lezen. Wij begrijpen dat het lezen in de week van de avondvierdaagse niet lukte en dat het door de hitte ook niet altijd makkelijk is. Toch willen wij u vragen om de laatste weken nog extra goed te lezen zodat wij samen nog net dat laatste zetje in de rug kunnen geven. Zoals dit jaar al vaker gezegd en geschreven is het heel belangrijk dat u samen met uw kind leest. U leest een stukje tekst voor, dan datzelfde stukje tekst samen en daarna dat stukje tekst alleen door het kind. Ongeveer tien minuten op een dag is al heel fijn! Daarnaast is het altijd goed dat uw kind ook zelf boekjes leest. Probeer het lezen te stimuleren door ook zelf te laten zien hoe leuk lezen is. Pak iedere week een aantal momenten om samen op de bank te lezen. Ieder zijn eigen boek en er daarna over te praten wat je hebt gelezen en waarom het zo leuk is.

Alle letters zijn geleerd
Op dit moment zijn alle letters die wij in groep 3 moeten kennen aangeboden. Bijna alle kinderen beheersen ze vlot, enorm knap. Het blijft echter belangrijk om heel goed te oefenen. Vooral het tempo van het lezen moet nu goed geoefend worden. Het is daarbij erg belangrijk dat u samen met uw kind leest en veel herhaalt. Het is goed dat een bladzijde twee keer gelezen wordt, een kind gaat dan woorden herkennen en gaat daardoor vlotter lezen.

Vorige week hebben alle kinderen een account meegekregen van Gynzy. Vandaag heb ik rekenen geactiveerd. Dit sluit aan bij de methode die wij gebruiken.
Als uw kind is ingelogd, ga dan naar werkboek, klik op het pictogram en scroll naar beneden. We hebben nu periode A blok 4 afgerond. Alles wat daarboven staat kan ook geoefend worden.
Veel plezier!

De weken vliegen voorbij
Inmiddels is Sinterklaas alweer in het land en blijven wij keihard werken in groep 3. Wat doen de kinderen hun best, wij zijn enorm trots! Er zijn al heel wat letters geleerd en het wordt steeds moeilijker om al die letters uit elkaar te houden. Des te belangrijker om ook thuis flink te blijven oefenen. Vooral de twee-tekenklanken (ie, ei, ij, ui, eu, enz) en de lange klanken (aa, oo, ee, uu) zijn lastig. Wilt u erop letten dat u thuis de letters fonetisch benoemt? Wij merken dat sommige kinderen tegen de ‘u’ de ‘uu’ zeggen en ‘oo’ tegen de ‘o’. Het is fijn te merken dat veel kinderen thuis met hun ouders lezen, dit versnelt het leesniveau en het geeft plezier in het lezen.
Met rekenen maken we al veel sommen. Het beantwoorden moet in een vlot tempo gaan. We oefenen dit iedere dag op allerlei manieren.

Bijna vakantie
Nog één week en dan is het tijd voor een welverdiende vakantie.
We genieten enorm van de groep. De kinderen zijn vrolijk en enthousiast en ze doen goed mee. Heerlijk om met deze kinderen te leren.
Er zijn weer en aantal letters geleerd. Vraagt u hierna bij de kinderen? Het is leuk dat zij vertellen wat ze hebben geleerd op school.
Het is erg fijn dat u ook in de vakantie blijft lezen met uw kind en ook de letters oefent. Dit kan ook op speelse wijze tijdens het ontbijt bijvoorbeeld. Zoek op het pak hagelslag de letter a. Of knip uit een tijdschrift letters en maak er woorden mee. Of onderweg in het verkeer wie ziet als eerste de letter b of wie als eerste de letter k tien keer heeft gevonden krijgt iets lekkers.
Er staan ook genoeg leuke tips op internet.

Maar vooral ook lekker uitrusten en genieten!


Na vijf weken
Wat gaan de weken snel voorbij. Volgende week beginnen we al aan de zesde week! 
De kinderen hebben de volgende letters al geleerd: i-k-m-aa-n-r-oo-s-v-o-p-e. Zij kunnen hiermee ook al erg veel woorden maken. Zelfs woorden met meerdere medeklinkers naast elkaar, zoals -kers, kraan, enz-. Leuk om hiermee thuis te oefenen en te vragen wat zij al kunnen schrijven.

De eerste leestoets is inmiddels geweest. Afgelopen vrijdag mochten alle kinderen om de beurt aan juf Petra laten horen hoe goed zij al konden lezen. Fijn om te merken dat er thuis ook gelezen wordt!
Zoals ik op de informatie-avond vertelde, is het zingend lezen heel belangrijk. Op deze manier ga je het spellen tegen.

Wanneer u boeken haalt uit de bibliotheek is het belangrijk dat u kiest voor boeken met letters die zij geleerd hebben. Wanneer er wordt gekozen voor boeken met nog niet geleerde letters is de kans groot dat uw kind gaat raden.
Wanneer u toch kiest voor moeilijke boeken, lees dan de woorden die zij nog niet kennen zelf voor.

De leerlingen krijgen regelmatig een blad met woorden mee naar huis. Deze zijn dan in de klas een aantal keren gelezen. Hiermee kunt u ook thuis oefenen. Lees dan de rijtjes eens niet van boven naar beneden maar van links naar rechts. Wanneer zij de rijtjes een aantal keren hebben gehoord, kennen zij ze uit het hoofd. Ze zijn dan niet meer aan het lezen, zij zeggen een “versje” op uit het hoofd.

 

De tweede en derde week
Inmiddels zitten we al bijna drie weken op school en hebben de kinderen veel geleerd. Vorige week zijn de letters m, aa en n geleerd en deze week leren we de r, oo en de s. Met deze letters kunnen al heel wat woorden worden gemaakt. Leuk om dit thuis te doen.
Maandag zijn we begonnen met IPC. Er is gewerkt over de schijf van vijf en we gaan bonen ontleden en laten groeien.

De eerste week
We hebben deze week al enorm genoten van de groep! Ze kunnen al goed stil werken en wij vinden de kinderen erg enthousiast.
Vorige week hebben we de letter i en de letter k geleerd. En uiteraard hebben we daar woordjes mee gemaakt.
Het is erg fijn wanneer u de geleerde letters regelmatig oefent met de kinderen.
Gym was voor het eerst in de grote Banninghal. Het wandelen ernaartoe ging heel erg goed! De kinderen genoten van de les.